Dolaskom sunčanih dana,okoliš naše škole zažutio se od glavica maslačaka. Potaknuti veselom žutom bojom i ljekovitim svojstvima ove livadne biljke, botaničari su odlučili napraviti med od maslačaka. Sakupili smo glavice maslačka te ih oprali i ostavili namočene u vodi do drugog dana. Tada smo narezali limune i naranče te cjelu smjesu kuhali oko 45 minuta. Nakon toga smo sve procjedili, dodali šećer te smjesu ponovo ukuhavali do željene gustoće. Za vrijeme kuhanja imali smo dovoljno vremena da proučimo koliko je maslačak ljekovita biljka. I ostali smo iznenađeni: od maslačka se upotrebljavaju svi dijelovi- cvjetovi, listovi i korijen na različit način i u različite ljekovite svrhe. No i cijela je stabljika bogata vitaminom C i mineralima. Korijen maslačka moćan je lijek za jetru i želudac. Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, kojeg ponekad nazivamo i medom, zbog njihove sličnosti u strukturi.Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja i bronhitisa.

FOTOGALERIJA